ЈСП ќе ги плаќа казните за повеќе од 4 лица кои „си дишат во врат“ во автобус?

Изминатиот период се повеќе на социјалните мрежи се објавуваат фотографии од автобуси на ЈСП во кои ниту има дистанца, ниту пак изгледа како да е пандемија. Со исклучок на носењето маски, останата слика е идентична како вообичаено: луѓето буквално си дишат во врат, стојат прилепени еден за друг, а да седне човек може само ако се качи на првата станица.

Последните фотографии се од автобусите со број 63 и 64 од населба Илинден, а граѓаните јавно се обраќаат до ЈСП, Град Скопје и здравствените власти.

-Ако го вративте во промет автобускиот превоз, а во исто време забранивте групирање на повеќе од 4 лица, тогаш ќе пуштите уште најмалку 5 линии на 63-ки и 64-ки или ќе плаќате вие казни оти како сообраќајно претпријатие дозволувате не 4 туку најмалку 40 луѓе да се возат?! – прашуваат скопјани на социјалните мрежи.

Без разлика на носењето маски дистанцата е една од безбедносните мерки за кои власта дома, но и во светот, тврди дека е неопходна за заштита од Ковид 19. Па прашањето на апсурдот после континуираните фотографии од автобусите на ЈСП останува. За решение, особено сега кога и загадувањето ќе не навјаса, никој не зборува.

Претходна вестНападнал жена, а потоа и полицајци во Аеродром
Следна вестПрв „Трпеза филм фестивал“ посветен на храната, во петок на 16 октомври