МАИ ги додели наградите за изданијата меѓу два Саеми на книга, Лидија Димковска автор на годината

Комисијата за доделување на наградите на Македонската асоцијација на издавачи за периодот меѓу два саема, по разгледувањето на апликациите и на примероците од книгите доставени од издавачите, на состанокот на 15.04.2024 г. донесе одлуки за доделување на наградите на МАИ меѓу двата саема во мај 2023 и април 2024 година.

Признанието за автор на годината го доби Лидија Димковска („Три“), а за најдобра едиција, при што основен критериум бил уредничкиот пристап, концептот на едицијата и унифицираниот изглед/дизајн, со 1. место наградена е едицијата „ПРОаЗА“ („Или-или“), со 2. место едицијата „Бранови“ („Антолог“) и со 3. место едицијата „Современи класици“ („Арс ламина“).

За најдобар оригинален дизајн на корица признание добија „Не кажувам“ од Петар Андоновски, дизајнирана од Марко Трпески („Полица“), „Базирано врз речиси вистинити настани“ од Ѕвездан Георгиевски, дизајнирана од Наталија Лукомска („Бегемот“) и „Кабинет на чуда со ѕидови од огледала“ од Владимир Јанковски, дизајнирана од Марко Трпески („Антолог“).

Признание за најдобро ликовно-графички уредено издание добија „Варшава го исцртува Скопје“ од Кинга Нетман-Мултановска; автор на дизајнот: Петер Личковски („Бегемот“), „Костимот во Македонија од појавата на фотографијата до денес“ од Зорка Тодорова Младеновиќ; графичко уредување на „Арс ламина“ и „Гени, мени, сени“ од Владимир Лукаш (текст и илустрации), со графичко уредување на „Супрема“.

Во категорија оригинални целосно илустрирани книги за деца (сликовници) признанија добија „Си беше еднаш – Најубавите бајки на сите времиња“ (прир. Оливера Ќорвезироска, со илустрации на Наталија Лукомска) („Арс ламина “), „Момчето од зборови / Девојчето од ноти“ од Катерина Николовска („Чудна шума“) и „Рокчето“ од Никола Маџиров, со илустрации на Анета Илиевска („Арс ламина“).

За најкреативно издание каде влегуваат оригинални изданија за возрасни или за деца, кои се издвојуваат по својата нестандардност, признанија добија „Момчето од зборови / Девојчето од ноти“ од Катерина Николовска („Чудна шума“), „Шарени ириси“ од Јована Матевска Атанасова, со илустрации на Симонида Филипова Китановска („Арс ламина“) и „Мојата прва библиотека“ од Деспина Мукоска („Арс ламина“).

Истовремено, беше доделено и признание за поттикнување на општествена одговорност, кое припадна за сликовницата „Другарко“ од Денис Јанкуловски, односно илустраторката Наташа Костовска, „Шарени ириси“ од Јована Матевска Атанасова, со илустрации на Симонида Филипова Китановска“ и проектот „Да ти ја раскажам мојата приказна“.

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје пак, за кампањата „Читаме современи автори“ го доби специјалното признание за промотор на читачката култура.

Во комисијата за наградите учествуваа писателката Николина Андова Шопова, поетесата и новинарка Биљана Стојановска и графичката дизајнерка Ива Јованова.

Претходна вестМиовски избран во тимот на сезоната во Премиерлигата на Шкотска
Следна вестВо Скопје приведени малолетни лица, кај две малолетнички пронајден и нож