Откриена најстарата црна дупка, десет пати е поголема од црната дупка во нашиот Млечен Пат

Научниците ја откриле најстарата црна дупка досега, која се формирала 470 милиони години по Големата експлозија. Ова откритие го потврдува она што досега беа само теории, дека супермасивни црни дупки постоеле во почетоците на универзумот.

Имајќи предвид дека универзумот е стар 13,7 милијарди години, тоа значи дека оваа црна дупка е стара 13,2 милијарди години. Она што уште повеќе ги изненади научниците е што таа е десет пати поголема од црната дупка во нашиот Млечен Пат.

– Се верува дека тежи некаде од 10% до 100% од масата на сите ѕвезди во нејзината галаксија“, изјави Акос Богдан од Центарот за астрофизика Харвард-Смитсонијан.

Сознанијата за црната дупка се резултат на едногодишните набљудувања од вселенскиот телескоп „Џејмс Веб“ и вселенската опсерваторија „Чандра“.

Претходна вестПретставка за наводната секс снимката не попречи судијата Авдија да стане претседател на Граѓански суд – Скопје
Следна вестНа остров голем колку половина фудбалско игралиште живеат повеќе од 500 луѓе и ја водат „најмалата војна“ во Африка