Повторно се испраќаат лажни СМС пораки за наводни пратки

Граѓаните во Македонија од вчера повторно добиваат лажни СМС пораки за наводна пратка од Македонски пошти. Повикувачките телефонски броеви откриваат дека пораките се испратени од Виетнам и од Индија.

Наведениот линк во пораката води до место каде што треба да ги оставите вашите лични податоци како име, презиме и број на трансакциската сметка од каде измамниците ќе ви повлечат средства.

При ваков случај препораката е да не го отворате линкот, веднаш да ја блокирате пораката и да го известите вашиот телеком оператор.

Претходно, од Македонски пошти неколку пати се огласија дека тие не се испраќачи на наведените пораки и апелираа до граѓаните да не ги отвораат пораките за да не наседнат на измамите.

Претходна вестМакедонија e „цикличен хибрид“ кој бележи значително опаѓање во годишниот извештај на Фридом Хаус
Следна вестТинејџер се обидел да ограби банка во Аеродром