Убаво: Во Пустец ќе се постави биста на македонскиот великан Гоце Делчев

Во општина Пустец – Албанија ќе се постави биста на македонскиот великан Гоце Делчев. Имено, градоначалникот на општината, Пали Колефски, го поддржа барањето на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) за поставување биста на револуционерот и учителот во центарот на Пустец.

Според Колефски, локалната власт заедно со Советот на општината активно се вклучуваат во организацијата на овој настан.

– Гоце Делчев е фигура која зазема централно место во колективната меморија на Македонците во нашата општина. Поставувањето на неговата биста на плоштадот кој го носи неговото име не само што е знак на почит, туку и потсетник на неговите идеали и наследство, изјави градоначалникот Колефски, пренесе МИА.

Тој додаде дека се преземаат сите потребни законски мерки со цел поставувањето на бистата да биде изведено според потребната процедура и временска рамка.

Поставувањето на бистата ќе биде на свеченост што ќе се организира на 4 мај 2024 година, по повод 121- годишнина од убиството на Гоце Делчев.

– Советот на општина Пустец, веќе даде едногласна поддршка на иницијатвата и барањето на МАЕИ, за поставување на бистата. Иницијативата е ставена на јавна расправа и очекувам на крајот на идниот месец советниците да донесат одлука, посочува тој.

Автор на бистата е Зоран Тошевски, а е донација од МАЕИ.

Во 2008 година Советот на општина Пустец донесе едногласна одлука, со која плоштадот во Пустец го доби името „Гоце Делчев“, а поставувањето на оваа биста, според иницијаторот, ќе биде важен додаток на заедницата и ќе придонесе за зачувување на македонското културно наследство и идентитет во регионот.

Претходна вестУбиено 14-годишно момче во центарот на Прилеп, неколку пати било избодено и оставено на тротоарот
Следна вестСудот во Белград ги прогласи за оштетени родителите на убиените деца во ланскиот масакр