Училиштата и градинките ќе плаќаат 35 отсто поевтино парно

Регулаторната комисија за енергетика донесе вонредна одлука на цената на парното греење во Скопје за деловните корисници со која се намалува цената за 35 отсто.

Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика, Марко Бислимоски, изјави дека цената на топлинската енергија за потрошувачите во град Скопје е намалена поради намалените трошоци за природен гас.

– Ние ја следевме цената на берзите и имајќи предвид дека со прертходната одлука одевме со повисоки цени бидејќи такви беа фјучерсите, ова што е реализирано во јануари, февруари и март ни даде основа да ја донесеме одлуката, со цел на сите овие потрошувачи, како што се училиштата, градинките и малите дуќани, кои немаа никаква субвенција, да им ги намалиме трошоците за топлинска енергија. Со тоа ќе овозможиме и тренд на нови потрошувачи од сферата на деловните корисници, рече Бислимоски.

Сметката што ќе ја добијат овие деловни субјекти за февруари ќе биде намалена 35 отсто.

Претходна вестЗапочна штрајкот на јавниот превоз во цела Германија, се очекуваат големи проблеми
Следна вестСемејство од Скопје нуди 2.500 евра награда за оној што ќе го најде нивниот папагал Шер