Ванковска: Договорот со Бугарија може да се раскине со обична нота, ние сакаме добрососедство, но не под услови тие да ни кажуваат…

Професорката Билјана Ванковска го прокоментира договорот со Бугарија и посочи дека тој може лесно да се раскине. Во подолжение ја пренесуваме изјавата на кандидатката за претседател на Македонија:

-Договорот за таканаречено ,добрососедство’: Тешко на онаа држава што има такви соседи, кои ѝ задираат во идентитетот, во историјата, во постоењето…

Тој договор не предвидува промена на Устав. Тоа е еден кус договор на две странички со 13-15 членови. Во него има клаузула за раскинување. Таму е најлесно! Таму не е дури ни сложено како ова со Преспанскиот.

Ако постои политичка волја, со обична нота се известува дека тоа не значи непријателство кон соседната држава, туку преиспитување на позициите.

Ние сакаме добрососедство, меѓутоа не под услови во кои вие ни кажувате дека имаме заедничка историја и кои сме ние, од каде доаѓаме, истакна Ванковска..

Претходна вестКуче фрлено од седми кат од зграда во Тетово
Следна вестСончево и умерено ветровито, кон крајот на денот со услови за дожд