Зарем ќе се чека во Скопје да има 10.000 бездомни кучиња за да се реагира посоодветно?

Бездомните кучиња стануваат „домаќини“ во одделни скопски населби. Не испраќаат наутро кога одиме на работа, не дочекуваат доцна попладне, ако има ноќни прошетки и тие се тука, ако одите до продавница ќе ги сретнеме пак…

Главниот скопски плоштад „Македонија“ одамна е локација на која постојано ги има, цела глутница секојдневно може да се забележи кај Новата железничка станица, групи има и во Аеродром околу ТЦ „Бисер“, кај поранешната слаткарница „Стела“, ги има и во Карпош… Скопјани забележуваат дека групите стануваат и поголеми.

-Многу кучиња скитници има. А еден дел од нив се и агресивни особено навечер ако поминеш на „нивната територија“ со велосипед на пример. Дури и оние што се мирни, ама се бајаги големи ги плашат дел од луѓето кога одат околу ТЦ „Бисер“. Проблемот мора да се решава, ни прокоментира една аеродромка.

Нема ден, а во полициските извештаи да не се наведе дека некој граѓанин не бил каснат од куче. Не ретко има и напади од луѓе врз животните, има и труења. СЕто тоа укажува дека проблемот со бездомните кучиња во Скопје мора да се решава многу понастојчиво. 

Градско претпријатие „Лајка“, неколку групи-волонтери и здруженија на граѓани, граѓани-ентузијасти… се оние кои на свој начин помагаат и се грижат за решавањето на овој голем проблем. Меѓутоа, и тие не може да постигнат.

Директорката на градското јавно претпријатие „Лајка“ Радмила Пешева денеска изјави дека на подрачјето на Скопје има повеќе од 5.000 бездомни кучиња. Од нив, само половина биле стерилизирани што значи дека останатите може да се размножуваат.   

-Нашиот капацитет е 150 кучиња и ние во континуитет заловуваме кучиња и никогаш не сме под 100 кучиња во нашиот стационар. Од последната анализа која ја направивме во текот на зимата околу 5.000 кучиња во моментов има на скопските улици. Од кои само половина се третирани, вакцинирани, стерилизирани и имаат поминато тест за социјализација, изјави таа за „Слободен печат“.

Посебен проблем што таа го наведе било тоа што во Скопје се носат кучиња од други градови и се оставаат по скопските населби. Полицијата знаела за оваа појава, но не знаела каков налог да издаде да ги санкционираат сторителите…

Сето ова укажува дека досегашниот однос не дава доволно резултати и дека нешто сериозно мора да се менува. На сето ова неодамна укажаа и од невладината организација за заштитаа на животните „Анима мунди“.

-Единствена ефикасна, докажана и хумана метода е “залови, стерилизирај, врати”. Една од предложените мерки е субвенционирање на стерилизации и кастрации за домашните миленици како директен извор на животни на улица. До сега само неколку општини имаа слух за оваа проблематика, општина Берово и Сопиште со субвенции за стерилизации на кучиња и општина Карпош со стерилизации за мачки. Во сите општини проблемот е актуелен, но не сите општини вложуваат напори во решавање на проблемот и не сите општини ги подмируваат обврските кон ЈП Лајка, изјави во интервјуто за „Скопско ехо“ активистка Гизела Бошковска.

Зарем ќе се чека во Скопје да има 10.000 бездомни кучиња за да се реагира посоодветно? Прашањето е и до Град Скопје и до скопските општини и до полицијата. 

  

Претходна вестВелосипедист загина по удар од комбе во Скопје, возачот е приведен
Следна вестМПЦ-ОА: Од денеска во диптихот на светители се и праведни Спасе и Спаса Вишенски и преподбно-маченичка Стефанида Битолска