Од јули: Шишињата со неотстранливи капачиња задолжителни низ ЕУ

До јули оваа година, сите земји од Европската унија мора да ги укинат отстранливите капачиња на пластичните шишиња до три литри и да ги заменат со неотстранливи, што е дел од директивата на ЕУ објавена во 2018 година, која има за цел да го намали количеството пластичен отпад. .

Капачињата од пластичните шишиња се одвоени и често завршуваат на несоодветни места во околината, без да се рециклираат, а истражувањата проценуваат дека производството и согорувањето на пластика испуштиле повеќе од 850 милиони тони стакленички гасови во атмосферата во 2019 година.

ЕУ сега сака барем малку да го ублажи ова со воведување на неотстранливи капачиња на пластичните шишиња. А новите капачиња за шишиња се само една од низата мерки што ЕУ планира да ги спроведе.

До 2030 година, Европскиот парламент сака да воведе само обновливи пакувања со цел да се намали количината на отпад во Европа за најмалку 15 отсто до 2040 година, а прво сакаат да променат некои ситници кои предизвикуваат акумулација на неколку тони отпад годишно.

На пример, од 2030 година, сите оние мини-пакети шеќер, зачини, кечап или путер што ги добиваме во хотелите повеќе нема да бидат дозволени доколку не се направени од чиста хартија. Планираат да воведат и промени во продавниците – овошјето и зеленчукот што тежи помалку од 1,5 килограм повеќе нема да смее да се пакува во пластична амбалажа, а пластичните кеси за овошје и зеленчук во продавниците ќе станат минато.

Претходна вестГром уби 20-годишно момче кај Радовиш, другар му се здобил со повреди
Следна вестБројот на активни пушачи во Македонија е 45.4 отсто