Рекорден број на мигранти пристигнуваат во ЕУ

Eвропската унија се соочува со најголем прилив на мигранти од 2015 година, имајќи предвид дека во Италија и Грција доаѓаат рекорден број луѓе, што претставува голем товар за механизмите за прием. Мигрантите најмногу престигнуваат по Медитеранската рута.

Оваа година, земјите-членки постигнаа историски договор за клучните закони за азил и миграција и склучија договори со земјите каде што мигрантите транзитираат.

Централно-медитеранската рута во првите седум месеци од 2023 година сè уште е најпопуларна за мигрантите. Оние кои ја користат оваа рута често патуваат до Северна Африка и Турција, поминувајќи го Средоземното Море за да стигнат до Италија. Повеќе од половина од обидите за влез, односно 89.047, биле регистрирани на оваа рута, соопшти Европската агенција за гранична и крајбрежна стража (Фронтекс).

Агенцијата предупреди дека зголемениот миграциски притисок на оваа рута може да продолжи и во наредните месеци, бидејќи шверцерите нудат пониски цени за минување низ Средоземното Море, со оглед на високата конкуренција меѓу криминалните групи.

Според Фронтекс, Средоземното Море се уште е опасно, бидејќи во првите седум месеци од оваа година исчезнале повеќе од 2.060 мигранти.

Според податоците на Меѓународната организација за миграција, повеќе од 1.800 луѓе загинале оваа година во бродоломи на централниот медитерански миграциски пат, најсмртоносниот во светот.

Западнобалканската рута е сè уште популарна, иако Фронтекс објави пад на оваа втора најпопуларна рута, што се однесува на бројот на нередовни пристигнувања во ЕУ преку регионот кој ги вклучува Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Србија и Косово.

Евидентирани се над 52.200 вакви пристигнувања, што е пад од 26 отсто, што главно се должи на построгата визна политика.

ЕУ презеде низа акции во борбата против нерегуларната миграција.Така, земјите-членки на ЕУ постигнаа историски договор за два клучни закони вклучени во Новиот пакт за азил и миграција во јуни оваа година.

Според новиот план, барањата за азил ќе бидат обработени во рок од 12 недели и сите мигранти мора да бидат распределени меѓу 27-те земји на ЕУ врз основа на БДП и населението. Целта е да се постигнат 30.000 трансфери годишно.

Овој компромис воспоставува нов механизам на солидарност и предвидува дека прифаќањето на бегалците повеќе нема да биде доброволно, туку задолжително.

Земјите кои не сакаат да примат бегалци ќе бидат принудени да платат 20.000 евра компензација по лице. Доколку дојде до криза, Европската комисија ќе одлучи дали една земја треба да покаже солидарност во случај на големо зголемување на пристигнувањата.

Освен што се фокусира на внатрешната, ЕУ се занимава и со надворешните димензии на миграцијата. Во јули, ЕУ потпиша Меморандум за разбирање со Владата на Тунис. Европската комисија сака да ја прошири соработката со Тунис во миграциската политика во обид да го запре растечкиот проток на мигранти и бегалци кои минуваат или заминуваат директно од Тунис на пат кон Европа, преку Италија.

Додека многумина го критикуваат меморандумот како неетички и „многу проблематичен“, вклучувајќи го и нехуманиот третман на мигрантите од Тунис, други го опишуваат како вистински чекор кон трајно намалување на бројот на имигранти во Европа.

Европската комисија сака да стави на располагање 105 милиони евра за операции за пребарување и спасување и репатријација на мигранти и 150 милиони евра субвенции за државниот буџет на Тунис. Дополнително, оваа земја може да смета на евтини кредити и до 900 милиони евра за долгорочна економска и финансиска стабилизација.

Петте столба на меморандумот – макрофинансиска помош, економски односи, енергетска соработка, миграција, контакти меѓу луѓето – ја следат стратегијата

Комисија која вклучува сеопфатни договори кои следат соработка во борбата против шверцерите, со силно забрзување на економските и одржливите политики за снабдување со енергија.

 

 

Претходна вестЧетиридневна работна недела им се исплати и на работодавачите и на вработените
Следна вестШокантно: Српски кошаркар остана без бубрег откако се повреди на Светското првенство