И во пробна фаза редици граѓани пред пунктот за вадење на лични документи во ПС „Пролет“

По наметнатата обврска од страна на власта – сите жители на Македонија да ги сменат личните документи – со цел на нив да го има омилениот збор на Владата – Северна – се уште тешко се организираат работите околу тоа. Редовното закажувања во МВР ако го направите сега – ќе добиете термин за во лето, а наметнатиот рок е за до 12 февруари. Апсурд.

Власта не ги слуша поодамна почнатите апели на граѓаните терминот да се пролонгира. Само најави поголема активност и направи нов пукт во Скопје за правење лични документи.

Редици граѓани и утринава се пред новиот пункт на МВР за вадење на лични документи без закажување лоциран во полициската станица „Пролет“. Пункот, инаку, се уште не е официјално отворен и е во пробна фаза на работење. Но, тоа не беше пречка за голем број на граѓани да се решат да заминат и да чекаат да дојдат на ред за поднесување на барања и фотографирање за лични документи.

Вчера околу 1.000 граѓани се фотографирале за лични документи без закажување во  новите простории на МВР каде има 12 кабини. Така, се чини, ќе биде и денеска.

Пунктот е наменет за сите граѓани кои немаат закажано термин за вадење на лична карта, возачка дозвола или пасош или пак терминот им е после 12 февруари наредната година.

Според најавите, пунктот официјално ќе биде отворен утре и ќе има работно време од 8 до 18 часот.

Дали тоа ќе биде доволно? Дали власта треба и понатаму да размислува за одложување на наметнатиот термин?

Граѓаните на социјалните мрежи укажуваат дека постапка за менување на сите документи за цело семејство е прескапа работа и дека ако се одложи терминот ќе има време да си направат сопствен распоред на приоритети, а и на некој во меѓувреме ќе му истече рокот на постојните документи и ќе си ги замени без да мора да преплаќа за нешто што му е валидно.

Претходна вестВо овие градови луѓето од целиот свет најмногу сакаат да се преселат
Следна вестТорба со алатки вредни над 100 илјади евра кружи над земјата, може да се види со двоглед