Италија ќе забрани производство на вештачко месо, доста ни е од оваа зелена глупост

Италија ќе го забрани производството на синтетичка храна, најави италијанскиот министер за земјоделство, Франческо Лолобриџида, на настанот организиран од европските конзервативци и реформисти. Тоа ќе биде првата земја во светот со ваква забрана.

– Италија ќе биде првата нација без синтетичка храна, а со тоа сакаме да станеме пример за другите како да ја регулираат таа индустрија, рече Лолобриџида на собирот во Ирска наречен „Традиции и иновации: Конзервативна иднина за европските фармери“, кој ги собра водечките конзервативни политичари.

Италијанскиот министер посочи дека е недозволиво квалитетната храна да се резервира само за богатите.

Со него во голема мера се согласи и европскиот комесар за земјоделство, Јануш Војчеховски, кој додаде дека тој се залага за традиционално земјоделство и дека синтетичкото месо не е месо, како што синтетичкото млеко не е млеко.

– Користењето на името природен производ за нешто што е синтетичко, според мене, не е добра насока, рече тој истакнувајќи дека Европската комисија издвојува повеќе од шест милијарди долари за благосостојбата на животните и традиционалното земјоделство.

– Фармерите, одгледувачите и рибарите плаќаат многу висока цена за идеолошката глупост на Европскиот зелен договор, кој ги казнува производителите со цел намалување на емисиите, што само ќе доведе до намалување на производството на храна, објасни европратеникот Карло Фиданка.

Сепак, како што пишува „Еурактив“, земјоделскиот модел што го предлагаат конзервативците е спротивен од оној што го усвои ЕУ.

 

Претходна вестАнализа на НАкС: Од 61 студент кои добиле стипендија во странство во земјава се вратиле само 11
Следна вестМакедонскиот репрезентативец Јакимовски одлично ја започна новата сезона во НЦАА лигата