„Статуафест“ од денеска до сабота на улица „Македонија“

Фестивалот „Статуафест“ со темата „Прекинати врски“ почнува од денеска, 16 мај и ќе  трае до 18 мај (сабота), а ќе се случува од 18:30 часот на улица „Македонија“. Долж централната градска улица ќе се постават десет различни приказни во кои улични живи статуи ќе одиграат актови кои симболизираат прекинати врски.

-Убавината е толку силна што не можеш да ја искажеш со зборови. И токму заради тоа срцето те боли. Некои врски прекинуваат, ете така, сами од себе, молчешкум. Едноставно и просто – заминуваат. Всушност ние, луѓето ги прекинуваме, верувајќи во подобро за нас, кое, потоа и го бараме. И го наоѓаме. И тоа, подоброто го прекинуваме – за уште подобро од него. За најдоборото. И најдоброто го наоѓаме. По време минато крај најдоброто и во него се сомневаме, верувајќи дека и од него постои нешто уште подобро, нешто совршено. И тоа совршеното го наоѓаме. И него го прекинуваме. И така, низ животот ги прекинуваме врските и постојано се впуштаме во потрага по нови, подобри и од самото совршенство, а всушност се’ во што посотојано се наоѓаме е прекин кој има за цел, потрага. Еден ден со сигурност ќе ја најдеме нашата совршена чистина, мир и спокој, кој знае каде и кој знае кога, а дотогаш ќе останеме во врска со себе, тагувајќи, радувајќи се, сожалувајќи се…, стои во соопштението на „Театроск“, организаторите на фестивалот.

Дизајн на плакатот на фестивалот е на Златко Митрески.

Претходна вестНесреќа во Хрватска: Бегале со возило од полицијата и се забиле во ѕид, четворица мртви
Следна вестТолку ли е тешко да се најде лек за проблемот со бездомните кучиња во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“?