Во галеријата на МКЦ ќе биде поставена изложбата „Кризата Игра“ со дела на Игор Станоески

Изложбата „Кризата Игра“ претставува внатрешно патување низ дефектите на сегашноста. Кризата како персонификација на механиката на хаосот, наспроти хармонична светлина. Струја за програмирање на колективот и истовремено алатка за кршење на индивидуализмот. Патот низ кризата е синтетизирано трансформиран во игра за оние кои успеваат да ја преживеат.

Игор Станоески a.k.a Иги Мен е мултимедијален автор, музичар, композитор-аранжер, текстописец, академски скулптор и продуцент. Роден е на 02.07.1986 во Скопје, завршува средно училиште за применета уметност, отсек применето вајарство во „Лазар Личеноски“ – Скопје во 2004, дипломира на Факултетот за ликовни уметности – Скопје, на отсекот вајарство во класата на Жарко Башески во 2013 година.

По дипломирањето работи паралелно на уметнички истражувања во насока на спојување на класичните медиуми во мултимедијална целина, која опфаќа звук (музика), форма (скулптура), цртеж и боја. Првите интернационални референци ги добива во сферата на музиката и аудиовизуелните проекти, меѓутоа подоцна акцентот на неговото творештво се доближува кон традиционалните ликовни медиуми, како сликарството и вајарството низ повеќе самостојни и групни изложби во земјава и надвор.

Во 2017 година го официјализира своето творештво отворајќи ја фирмата Креативна работилница „Иги Мен“ со дејности за создавање и издавање аудиозаписи и креирање уметничко творештво.

Досега има изложувано во повеќе галериски простори низ Македонија, како и надвор од државата. Изложбата „Кризата Игра“ на Игор Станоески ќе биде отворена на 22 јануари (понеделник), во 20 часот, во Галеријата на МКЦ.

Претходна вестТешко повреден 42-годишник, со работна машина излетал од патот
Следна вестСреде бел ден, околу пладне, скопјанец натепан и ограбен