ЦУК: 13 пожари на отворено, еден се уште се води како активен

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека имало вкупно 2 513 повици на Единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, во последното деноноќие.

Од нив „реални“ повици биле 53,16%, а 46,84% биле за други потреби на граѓаните што не биле итни. Кон Полиција биле упатени 57,00%, кон Итната медицинска помош 20,50%, a кон пожарникарите 13,25% од реалните повици кон 112 во ЦУК.

Инаку, имало 1 214 повици за итни случаи на 112 за во ЦУК, што се вкупен збир од тие што биле за комбинирано решавање од „реалните“ повици (9,25%) и на тие што се именувани како „неитни повици“ (46,84%). Сите тие биле предмет на примање, на обработка во ЦУК, а и на директно координирање за нивно решавање со институции и служби во Системот за управување со кризи (СУК).

ЦУК информира дека имаше 13 пожари на отворено во последното деноноќие, 12 се изгаснати од пожарникарите и од нив активни утрово има само 1, во Општина Велес, помеѓу село Отишино и село Оризари (каде гори ниска вегетација) ТППЕ Велес интервенирале со 3ПП возила и 11 пожарникари и поради темнината се повлечени од теренот. Утрово ќе продолжат да дејствуваат согласно ситуацијата на теренот.

Една третина од вчерашните пожари на отворено биле на повик за гаснење депонии или ѓубришта, а од нив вообичаено се шири огнот и на поголем простор во околината. Вообичаено тие диви депонии се до населби и освен што од нив може да се прошири пожарот, дополнително опожарените диви депонии и ѓубришта го загадуваат амбиенталниот воздух, особено во градовите каде што е веќе загаден воздухот. Такви примери имаме на повеќе места, а вчерашен пример, од сношти, е хроничниот проблем со палење на дивата депонија „Вардариште“ во скопската Општина Гази Баба, за што граѓаните коишто гравитираат во тој скопски реон, со право реагираат дека многу често се пали и освен што опасност за пожари во околината, дополнително го загадува и воздухот во скопската котлина. ЦУК, покрај тоа што редовно ги известува надлежните служби и институции, апелира до граѓаните да не палат отпадоци и ѓубре на ова топло време и сува вегетација во природата, извести ЦУК.

Претходна вестБез вода дел од Кисела Вода
Следна вестЗемјотрес ја погоди Романија