Данска воведува данок на издувни гасови кај добитокот: Фармерите ќе плаќаат по 90 евра за крава

Сточарите во Данска наскоро би можеле да плаќаат годишен данок од 90 евра по крава поради штетните емисии кои влијаат на глобалното затоплување и климатските промени. Коалициската влада се согласи оваа недела да го воведе првиот данок на емисии на јаглерод во светот од земјоделството, кој треба да започне во 2030 година. Данска е главен извозник на млечни производи и свинско месо, а земјоделството е најголемиот извор на емисии на јаглерод во земјата.

Целта на коалицискиот договор е да се исполнат климатските цели.

-Ќе бидеме првата земја во светот со земјоделски данок за емисиите на јаглерод, изјави вчера министерот за надворешни работи Ларс Локе Расмусен.

Данската млечна индустрија во голема мера го поздрави договорот и неговите цели, но тоа не е случај за некои фармери кои се бесни од одлуката, пишува Си-Ен-ЕН.

Потегот на данската влада доаѓа само неколку месеци откако фармерите протестираа низ Европа, блокирајќи ги патиштата со трактори и фрлајќи јајца кон Европскиот парламент поради долгиот список на проблеми, вклучително и проблемите за еколошките регулативи и прекумерната бирократија.

Глобалниот систем на храна е главен придонесувач за климатската криза, произведувајќи околу една третина од емисиите на стакленички гасови. Особено големо влијание има сточарството, кое предизвика околу 12 отсто од глобалните емисии во 2015 година. Дел од ова загадување доаѓа од метан, гас што ја затоплува планетата произведен од кравите и некои други животни.

Данскиот парламент треба да го одобри данокот подоцна оваа година, а тој треба да стапи на сила во 2030 година, кога ќе изнесува 40 евра по тон емисии од добиток, што ќе се зголеми на 750 круни (100 евра) во 2035 година.

Ќе се применува даночно олеснување од 60 отсто, што значи дека на земјоделците ефективно ќе им се наплаќаат 120 круни (16 евра) годишно од 2030 година или 300 круни (40 евра) од 2035 година.

Данските млечни крави испуштаат просечно 5,6 тони еквивалент на CO2 годишно, што значи дека фармерите ќе плаќаат 672 круни или 90 евра по крава според пониската даночна стапка од 120 круни годишно.

Даночните приходи ќе се користат во првите две години за поддршка на зелената транзиција во земјоделската индустрија. Данската група на фармери „Bæredygtigt Landbrug“ вели дека тоа е „застрашувачки експеримент“.

-Ова е чиста бирократија. Знаеме дека има климатски проблем, но не веруваме дека овој договор ќе го реши, рече претседателот Питер Киер.

Претходна вестОдложено судењето за спортските ваучери на Агенцијата за млади и спорт, Каевски е на домашно лекување
Следна вестРаичевиќ: Во случајот со ваучерите на АМС има штета од над пет милиони евра