Изработен нов електронски дневник, ќе се тестира во неколку основни и средни училишта

Со финансиска поддршка од ИПА фондовите на Европската унија, изработен е нов интегриран систем за електронска работа на училиштата, кој вклучува и нов електронски дневник, соопшти денеска Министерството за образование.

Тој официјално ќе се примени во текот на новата учебна 2024-2025 година, откако претходно ќе го помине тест периодот во неколку основни и средни училишта.

Првичните проверки се веќе спроведени во координација на Министерството за образование и наука со Бирото за развој на образованието, Државниот просветен инспекторат, Државниот испитен центар и со наставници од училиштата. Организирани се и обуки за ИТ администратори во училиштата каде електронскиот дневник ќе пилотира и интегрирање на евентуални нови сугестии.

-Откако целосно ќе заврши фазата на тестирање, ќе следи процес на мигрирање на податоци од сегашниот во новиот електронски дневник, но и внесување на дополнителни податоци во софтверот од страна на училиштата. Предвидено е да се организираат обуки за користење за сите наставници, велат од МОН.

Новото софтверско решение ќе ги надмине предизвиците со кои наставниците, администраторите, родителите/старателите и самите ученици ги посочуваа во изминатиот период, бидејќи сите нивни сугестии се земени предвид во процесот на креирање на системот.

 

Претходна вестУдрил во паркирани автомобили, повредени возачот и 19 годишен сопатник
Следна вестРевизорите утврдија: За четири години од продажба на најквалитетниот домашен мермер државата добила само 1 процент од приходот – 1,7 милиони евра