Home НАША ТУРЛИТАВА Научниците веруваат дека Месечината е 40 милиони години постара отколку што мислевме

Научниците веруваат дека Месечината е 40 милиони години постара отколку што мислевме

0
Научниците веруваат дека Месечината е 40 милиони години постара отколку што мислевме

Научниците веруваат дека Месечината е формирана непосредно по создавањето на Земјата, приближно пред 4,4 милијарди години, кога Сончевиот систем бил сè уште млад. Претпоставката е дека тогаш објект со големина на Марс удрил во новоформираната и блескава Земја и откорнал огромен облак од отпадоци кои по некое време се формирале на Месечината.

Според новото истражување, нашиот природен сателит е постар отколку што мислевме, добри 40 милиони години.

– Ова значи дека Месечината е стара најмалку 4,46 милијарди години, само влакно помлада од Земјата, која е стара 4,54 милијарди години, вели геологот Џеника Грир од Универзитетот во Глазгов, а пренесува Science Alert.

Експертите дошле до нова проценка за староста на Месечината откако ги проучувале ситните зрна циркон во лунарните примероци на Аполо.

– Овие кристали се најстарите познати цврсти материи кои настанале по џиновски удар. И бидејќи знаеме колку се стари овие кристали, можеме да ја одредиме хронологијата на Месечината“, вели космохемичарот Филип Хек од Универзитетот во Чикаго.

Иако не е целосно познато како и кога точно е формирана Месечината, присуството на некои специфични елементи силно укажува на копнено потекло. Затоа, хипотезата за големо влијание доминира во научната заедница. Проценките за тоа кога се случило досега варираат, а според најновата студија се чини дека тоа се случило многу порано отколку што првично се претпоставуваше.