Home НАША ТУРЛИТАВА Научници од Кина открија осум досега непознати вируси кои се шират меѓу глодарите, можат да се заразат и луѓе

Научници од Кина открија осум досега непознати вируси кои се шират меѓу глодарите, можат да се заразат и луѓе

0
Научници од Кина открија осум досега непознати вируси кои се шират меѓу глодарите, можат да се заразат и луѓе

Научници од Кина спроведоа опсежно истражување на популацијата на глодари на тропскиот остров Хаинан, во близина на јужниот брег. Меѓу речиси 700 исклучени примероци, тие пронајдоа дури осум досега неоткриени патогени кои се шират меѓу глодарите и имаат способност да заразат луѓе.

Резултатите од ова истражување се објавени во кинеското списание „Вирологика Синика“.

Истражувањето наведува дека биле собрани 682 брисеви од различни глодари фатени на тој остров во периодот од 2017 до 2021 година.

Лабораториската анализа откри голем број на нови вируси, вклучително и еден од семејството на коронавирус, кој беше наречен „CoV-HMU-1“. Понатамошните истражувања открија дека припаѓа на семејството на коронавирус, кое исто така вклучува SARS-CoV-2.

Дополнително, откриени се два нови пестивируси поврзани со жолта и денга треска, нов астровирус кој предизвикува стомачни проблеми, два нови парвовируса кои можат да предизвикаат симптоми слични на грип и два нови папиломавируса кои можат да предизвикаат рак кај луѓето.

Кинеските научници истакнуваат дека откритијата на новите пестивируси и парвовируси се многу интересни бидејќи се откриени кај два вида стаорци, за кои претходно не беше откриено дека ги пренесуваат овие типови на патогени.

Научниците истакнуваат дека новооткриените вируси ги прошируваат научните сознанија за класификацијата на вирусите и сугерираат дека има вируси кои се уште не се откриени, а кои независно еволуирале во уникатни домаќини во недостапни области. Како што е островот Хаинан, кој поради својата местоположба е изолиран од континентална Кина, но во исто време е дом на дури 9 милиони луѓе.

Сепак, научниците предупредуваат дека присуството на овие вируси во природата може да биде потенцијален ризик за човечката популација, особено ако тие се преселат од оригиналниот животински домаќин на човекот.

Во својата работа тие ги истакнаа и ги поканија своите колеги дополнително да ги проучуваат новооткриените вируси со цел точно да утврдат како тие се шират и нивното можно влијание врз луѓето.