Почнува 8. МФФ Киненова: Храбри филмски авторски гласови од цел свет со нивните деби филмови

Со проекција на филмот „Зад стоговите сено“ на грчката режисерка Асемина Проедроу и доделување на наградата за особен придонес во филмската уметност на актерот Бранислав Лечиќ денеска во Синеплекс со почеток во 20 часот ќе биде отворено 8 издание на „МФФ Киненова“. До 18 октомври во Синеплекс ќе може да се проследи целосната програма на Фестивалот.

За ова осмо фестивалско издание на „МФФ Киненова“, во кино салите во Скопје, низ играта на светлото, сенките и боите на филмската проекција ќе се изнедрат универзуми на 8 нови храбри филмски авторски гласови од цел свет со нивните деби филмови, преку кои на вас драга публико ви подаруваме можност да го видите светот во целина, така што ќе можете да ги видите актуелните приказни од Бразил, Англија, Шпанија, Иран, Грузија, Македонија, Србија и Украина и сите заедно да придонесеме во градење на една нова цивилизација на повисоки вредности, вели Небојша Јовановиќ, директор на Фестивалот.

„Киненова“ поставува стандарди и за нас и за оние чии илузии значат поттик за нов филм, нова одисеја, нова одлука, нов сетилен допир.

– Во нашето осмо издание во натпреварувачката програма ви носиме осум драгоцени филмски стории на дебитанти и перспективни автори кои ги рушат стереотипите на воздржаност и одважно и вртоглаво се втурнуваат во вителот на актуелното, горливото, ранливото, убавото, грдото и доброто, одмаздољубивото и рамнодушното, тажното и среќното, во она што ни е на дофат, и во она што е далеку од нас, во трансцедентното и во суровото реално. Тие користат и класични и екпсериментални концепти, но „ѓаволот“ е меѓу дијалозите, онаму каде што навистина се случува филмот. Такви филмови ќе гледате на 8.МФФ Киненова, филмови што освојуваат, филмови што ќе се паметат, вели Гена Теодосиевска, уметнички директор на Фестивалот.

Од денеска до 18 октомври во Синеплекс ќе може да се проследи целосната програма на Фестивалот.

Претходна вестМнозинството Хрвати бара втора работа – над 70% од платата им оди на храна и комуналии
Следна вестНов протест: Пензионерите го блокираа патот Неготино – Кавадарци