Синдикалната минимална кошница за јуни 60.325 денари, зголемена за 235 денари споредено со мај

Вредноста на синдикалната минимална кошница (СМК) за јуни изнесува 60.325 денари и е зголемена за 235 денари споредено со синдикалната минимална кошница за минатиот месец кога изнесуваше 60.090. Со изнајмен стан од 60 квадрати за јуни изнесува 75.700 денари. Вредноста на СМК за јуни 2024 година  во однос на јануари годинава кога изнесуваше 57.163 денари зголемена е за 3.162  денари односно за 5,5 проценти.

За храна и пијалоци синдикалата кошница во јуни годинава изнесува 21.952 денари што е 36,4 проценти од вкупната СМК и во споредба со јануари кога изнесуваше 21.007 денари зголемена е за 945 денари.  За образование  со синдикалната кошница за јуни се предвидени 7.022  денари (11,2 проценти), за станарина, вода, електрична енергија и греење  6.014 денари (10 проценти), за облека и обувки 4.962 (8,2 проценти), транспорт 4.871 (8,1 проценти), рекреација и култура 4.378 (7,3 проценти), ресторани и хотели 3.890 денари (6,4 проценти),  лична хигиена и оддржување на хигиена 1827 денари, здравје 1069 денари (1,8 проценти) и за останати стоки и услуги 1100 денари (1,8 проценти).

Претходна вестМицкоски предложи законски измени за да не се дозволи драматично зголемување на цената на струјата
Следна вестПочна судењето против Мерко, тој не чувствува вина за незаконско назначување директори во училиштата