Сахарскиот песок го загади воздухот во Македонија

Повеќе македонски градови вчера и денеска се со високо загаден воздух. Воздухот што деновиве струи над земјите од Медитеранот, вклучувајќи ги тука и земјите од регионот, не носи само топлина, туку и песок, кој ќе биде особено присутен денеска, а вчера беше видлив на сателитските снимки, објавија повеќе специјализирани портали и метеоролошки институции.

Прашината од Сахара придонела за поголема загаденост. Високо загаден е воздухот во Битола, Охрид, Кичево, Берово, Струмица, Кавадарци, Велес, делови од Скопје и Лазарополе. Тетово, Прилеп и Гостивар се средно загадени.

Прашина од Сахара има во повеќе земји во опкружувањето.

Претходна вестШмит: Ако Република Српска се обиде да се отцепи, тоа нема да помине без последици
Следна вестДени Илиев потпиша за романскиот клуб УТА Арад