Дрвокрадци годишно сечат 30.000 метри кубни дрва

Она што ние го евидентираме се околу триесетина илјади кубни метри пресечени дрвна маса годишно како дива сеча, кои биле откриени од нашата шумо-чуварска служба, МВР и Шумската полиција, а дел остануваат неоткриени, истакна директорот на ЈП „Национални шуми“ Валентин Груевски.

На денешната најавна прес-конференција за отпочнување на годинешната акцијата за пошумување – Пошумуваме заедно 2023 Груевски рече дека се вди постојана борба против дрвокрадците.

-Мислам дека не може брзо и лесно да се искорени тоа. Меѓутоа она што охрабрува се подоследните акции на МВР. Најголемата борба тука може да ја направи Министерството за внатрешни работи. Последните акции кои се направени во последните месец дена даваат надеж дека тој проблем може да се искорени, рече Груевски.

На новинарско прашање дали годинава има доволно дрва за огрев, тој потврди дека ќе има доволно и оти очекува да не има проблеми со испораката на дрва.

-Дрва за огрев оваа година ќе има доволно. Преку приватните коминтети кои работат со нас, мислам дека е при крај испораката на дрвото што е платено за оваа година. Нема да имаме проблем со испораката на дрва. Исто така, немавме проблем и за ланската година. Завршено беше се навреме, рече Груевски.

Претходна вестНа отпадот во Орман завршувала згурата од Пробиштип
Следна вестГрадоначалникот на Кавадарци Јанчев се обиде да се пресмета на терен со судијата