Францускиот парламент го легализираше правото на кравите да мукаат

Граѓаните кои ќе одлучат да бараат мир и тишина во бучното француско село тешко дека отсега натаму ќе можат да ги тужат своите соседи за кукурикање на петлите, мукање на кравите или квичење на свињите, бидејќи парламентот го легализираше правото на глас за домашните животни. Со новиот закон што Собранието го усвои во понеделник навечер, селаните ќе бидат заштитени во извршувањето на традиционалните работни места.

Често се случувало луѓето кои не биле навикнати на село да се одлучат да се преселат на село, па да ги тужат своите соседи поради бучавата што ја создава, на пример, трактор кој оди на работа во зори или локална пекара што работи ноќе.

Случајот на млекарот кој морал да им плати на соседите 100.000 евра (108.000 долари) за да ја реновира својата барака доминираше во насловите.

Во 2019 година, судот пресуди во корист на петелот Морис, кој доби право да продолжи да пее и покрај тужбата од неговите соседи, сопствениците на викендицата, кои се пожалија дека им се нарушува правото на мир.

Новиот закон предвидува сите работни места на село, кои се вршат законски, да можат да продолжат.

Претходниот закон од 2021 година го бранеше таканареченото „чувствително наследство“ на француското село, а тој термин се однесува на бучавата и мирисите карактеристични за природата и селата.

Претходна вестОфицијално потврдено: Вакцината против Ковид не создава колективен имунитет
Следна вестПендаровски: Функционерите мора да работат и да градат, без да крадат