Германски лекари тестираат нов вид на радиотерапија за болните од рак

Лекарите во германскиот град Дрезден истражуваат нова процедура за радиотерапија за пациенти со рак, која комбинира две различни техники. На почетокот на оваа недела беше тестиран прототип кој комбинира магнетна резонанца (МРИ) на цело тело во реално време со систем на протонски сноп, каде снопот од протони е насочен кон заболеното ткиво.

Според германскиот институт за радио онкологија, тоа е првиот уред од ваков вид во светот.

Пациентите со рак обично се следат со МРИ за време на радиотерапијата. Добиените слики овозможуваат подобра диференцијација на туморите од здравото ткиво отколку со други процедури.

Ова овозможува попрецизно да се одреди што треба да се озрачи. Дополнително, може да се препознаат промени во обликот и големината што може да се појават помеѓу два третмана со радиотерапија.

Прототипот сега може да го истражи степенот до кој може да се подобри прецизноста на протонската терапија со МРИ снимање.

Уредот е инсталиран во Медицинскиот центар на Универзитетот во Дрезден.

Претходна вестМицкоски: Новите пасоши може да се одложат со закон или со времена мерка на Уставниот суд
Следна вестЗдружение на инженери поднесе иницијатива за донесување Закон за изградба на „Чебрен“ со македонски сили