Нов закон во Шпанија – сопружник по разводот ќе плаќа алиментација и за милениче

Првостепениот суд во шпанскиот град Виго денеска ја донесе првата пресуда според која брачниот другар мора да плаќа алиментација за домашно милениче по разводот, во согласност со новата законска рамка. Според пресудата, за кучето милениче останала да се грижи жената, додека нејзиниот поранешен сопруг месечно ќе плаќа по 40 евра и уште половина од сумата за итни и ветеринарни трошоци.

Во 2020 година, шпанскиот парламент го усвои Законот за правна регулација на животните, со кој домашните миленици се признаваат како живи суштества, а не како предмети, односно тие се целосно интегрирани во финансиските аранжмани на семејната единица по разводот.

Претставува прогресивен чекор кон препознавање на емоционалната и практичната одговорност на сопствениците на домашни миленици.

Претходна вестПочина бугарскиот патријарх Неофит
Следна вестТошковски: Системот „Прв дојден, прв услужен“ беше хаотичен, правиме се, граѓаните достоинствено да си ги обезбeдат личните документи