Се одбележува празникот посветен на светите маченици Вера, Нада и Љубов и мајка им Софија

Одбележување на празникот посветен на светите маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија го прават денеска православните христијански верници. Овие светици уживаат голем култ и голема почит кај македонскиот народ. Се празнува споменот на познатата римјанка Софија, која своите ќерки ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога, да имаат надеж во неговата добрина и љубов кон ближните и кон Севишниот.

Светите маченици Вера, Нада и Љубов живееле во Рим во време на царот Адријан, кој наредил нивно мачење, а потоа им изрекол и смртна казна.

Тие трите уште како деца биле обвинети поради тоа што проповедале христијанство. Вера тогаш имала само 12 година, Нада 10, а Љубов 8 години. Мачителите по тој редослед најпрво ги мачеле, а потоа и убиле една по една. По наредба на царот, Вера, Нада и Љубов најпрво се тепани, потоа фрлени во врела смола, а на крај им се сечени делови од телата пред да се фрлат во оган. Преданијата велат дека нивната мајка Софија, три дена на гробот на нејзините ќерки го молела Бог да ја земе. Бог после третиот ден ја земал и ја однел во рајот кај нејзините деца.

Овој празник е посветен на жените и нивните деца, првенствено на ќерките. Се верува дека девојчињата треба да се израдуваат со некој подарок, колку и скромен да е тој. 

Претходна вестФилипче ги видел и ги разбрал трите медицински сестри кои дадоа отказ на Инфективна
Следна вестГи заострува ли МВР санкциите: За еден ден казнети 870 граѓани за неносење маски