Телескопот на НАСА снимил морничава спектрална рака оддалечена 16.000 светлосни години

Телескопот со Х-зраци на НАСА ја открива спектралната „рака“ на одамна изгубената супернова која се протега од космичките сенки, додека фрла нова светлина врз сложениот танц на наелектризираните честички во небесниот спектакл. Во хипнотизирачко космичко откритие, ново лансираниот телескоп на Х-зраци на НАСА го постави својот нишан на спектралниот остаток од супернова во облик на рака, 16.000 светлосни години од Земјата.

Невиденото набљудување траеше импресивни 17 последователни дена, што го означи најдолгото времетраење што телескопот некогаш го посветил на една цел од неговото лансирање во декември 2021 година.

Морничавата и загадочна формација, која неверојатно наликува на испружена рака која посегнува до огромната вселена, е трага од експлозија на супернова која се случила пред 1.700 години, позната како „MSH 15-52“. Овој небесен настан се смета за една од најмладите супернови во нашата галаксија.

Експлозијата што ја создаде оваа необична шема, исто така, доведе до екстремно густа и магнетизирана ѕвезда, наречена пулсар.

 

Претходна вестОпштина Аеродром поднесе кривична пријава до ОЈО Скопје за согорување отпад на отворен простор
Следна вестМицкоски: Имало периоди кога пациентите на Клиниката за онкологија не ја добивале терапијата, никој не реагирал