Здружението на стоматолози: Пациентите ќе чекаат за забар со месеци или ќе плаќаат приватно

Се известуваат граѓаните на РМ односно осигурениците на ФЗО дека се настанти големи промени во користењето на стоматолошките услуги во специјалистичките стоматолошки ординации. После 16 години преговори помеѓу ФЗО и специјалистите стоматолози конечно на крајот на годината фондот утврди приближно реална цена на специјалистичките услуги (протетски, ортодонтски и орално хируршки услуги). Но со тоа реши само едно барање од повеќето барања на стоматолозите специјалисти кој долги години преговараа, велат од Здружението на специјалисти стоматолози.

-Со тоа бројот на услугите што може една ординација да ги понуди се намали (преполови) за 50% . Тоа би значело дека докторот специјалист по соодветната специјалност може да пружи половина од услугите за соодветниот месец и на тој начин на осигурениците на ФЗО ќе им биде одземено правото навремено да добијат специјалистички стоматолошки услуги. На овој начин пациентите ќе чекаат повеќе месеци за да можат да добијат услуга во специјалистички ординации или ќе мора приватно да ги плаќаат услугите, велат тие.

Здружението на специјалисти стоматолози посочува:

– Со намалување на бројот на услуги фондот не го реши нашиот 16 годишен проблем: бидејќи истата сума пари (буџет) ја издвојува за специјалистичката стоматолошка дејност, а на осигурениците им ги преполови услугите.

Сите овие промени и измени на законот беа донесени три дена (28.12.2023) пред новата година. Во овој краток период докторите се затекнати и збунети како ова да им го објаснат на своите пациенти и како да постапуваат со нив.

Претходна вестЛазаров за претстојниот меч со Германија: Веројатно пак ќе играме „седум на шест“
Следна вестУапсено уште едно лице за нападот во М-НАВ