Град Скопје: Започнува реализација на системот за Брз автобуски превоз

По две години отстранување на пречките на проектот предизвикани од претходното градско раководство, градот Скопје конечно ќе добие нов транспортен систем, најави денеска Градот Скопје.

Во соопштението се наведува дека системот за Брз автобуски превоз добил зелено светло од меѓународните партнери со што започнува неговата реализација во главниот град.

-Проектот подразбира изградба на два нови терминали, на транспортни центри, обезбедување на непречено сообраќање на автобусите, како и набавка на нови еколошки автобуси кои користат ЦНГ. Во основниот идеен проект беа истакнати детектираните сериозни пречки за реализација кои благодарение на посветеноста и работата на градската администрација се надминати и со нивно отстранување се овозможува непречена реализација на овој проект, се наведува во соопштението.

Се додава дека Градот Скопје и покрај сите блокади продолжува со заложбите кои ќе им овозможат на граѓаните модерен и навремен јавен градски превоз.

-Ова надминувајќи ги проблемите со кои се соочува и ЈСП и граѓаните кога станува збор за градскиот превоз. Во нашите искрени заложби за модерен и еколошки градски превоз нема да не сопрат ниту блокадите во Советот на Град Скопје ниту структурните проблеми со кои се соочува ЈСП, а се наследени од претходните раководства на претпријатието. Новите еколошки автобуси и ревидираниот систем значително ќе го намалат сообраќајниот хаос во главниот град и ќе овозможат јавниот превоз да се одвива непречено, а доцнењето да биде минато. Затоа е важно се што е во интерес на граѓаните да се реализира, а тие да добијат градски превоз како што доликува на главниот град, нагласуваат од Градот Скопје.

Претходна вестГодинава економскиот раст ќе се сведе на 1,9 отсто, инфлацијата на 9,5 проценти
Следна вестДва пати во рок од седум дена ограбил иста обложувалница, побаран притвор за 31-годишник