Хрватска ќе мора да увезе дури 400.000 странски работници

Поради силниот тренд на депопулација, на Хрватска ќе и недостасуваат стотици илјади работници од сите профили и ќе мора да ги увезува однадвор. Ова го истакна гувернерот на ЦНБ, Борис Вујчиќ, кој предупреди дека демографските движења се такви што земјата има сериозен пад на бројот на жители во работната група и мора да прибегне кон привлекување нова работна сила од странство.

На Хрватска ќе и недостигаат дури 400.000 работници, бидејќи многу од нив ќе мора да се увезат преку паметна и добро осмислена политика, објави Данција хр. Во исто време, земјата мора да се подготви политички и економски за овој факт.

Според МВР, годинава до крајот на октомври се издадени или продолжени вкупно 147.300 работни дозволи за странци. Најмногу за градежниот сектор, дури 57.300 дозволи. Најголем број странски работници се од БиХ (33.400), потоа Србија (21.800), Непал (18.600), Индија (12.700) и Македонија (12.300).

Претходна вестИнцидент во Вашингтон, пукаше oбезбедувањето на внуката на Бајден, напаѓачи се обиделе да упаднат во возилото
Следна вестКај починатото бебе од Прилеп била најдена бактерија ешерихија коли