И Мецола како Макрон: ЕУ треба да се реформира за да функционира со поголем број членки

Во време на ширење низ Македонија на силен ЕУ-оптимизам дека ќе има брзо проширување со нови членки, ни стигнуваат и други тонови. По францускиот претседател кој неодамна напомена дека ЕУ тешко функционира со сегашните членки и треба да се реформира, сега со сличен тон и претседателката на Европски парламент Роберта Мецола.

-Европа мора да биде подготвена за реформи и да прифати дека она што функционира за сегашниот број членки на Европска Унија нема да функционира со поголем број, изјави Мецола денеска во Стразбур.

Таа се осврна на потребата од ревидирање на договорот за ЕУ, за кој ЕП се залагаше во минатогодишната резолуција, за да се исполнат очекувањата на граѓаните и предлозите на Конференцијата за иднината на Европа.

– Не можам да оправдам дека поминавме година и пол на Конференцијата за иднината на Европа со одлични заклучоци и многу големи изјави, а потоа – ништо. Мораме да бидеме подготвени да прифатиме дека она што некако функционира за 27 (членки), нема да функционира за 32, 33 или 35 и дека мора да бидеме подготвени за реформи – посочи Мецола.

Таа нагласи дека не се работи само за заедничка земјоделска политика или за укинување на едногласноста во надворешната политика, туку дека политичарите треба да разберат дека ЕУ е „посилна и побезбедна и политички и економски ако е поголема“.

Колку би траеле тие потребни реформи во ЕУ не беше кажано…

 

Претходна вестСе урнаа две брани во Либија, загинаа повеќе од две илјади лица
Следна вестНов директор на МЕПСО е Зуди Кока, брат на Цуфи Кока кој впери пиштол во македонските демонстранти