Меѓународен Фестивал на прозата во Куманово

На 25 и 26 мај годинава се оддржа второто издание на Фестивалот на прозата во Центар за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово. Фестивалот за прв пат се оддржа минатата година и беше одлично прифатен од посетителите и јавноста. Ова е Фестивал на кој се промовираат домашни и странски писатели автори на прозна литература.

Годинава Фестивалот започна на 25 мај каде што првата вечер со публиката дискутираа нашиот академик и писател Владо Урошевиќ и авторката од Србија Даница Вукичевиќ добитнична на Ниновата награда. Модератот на првата вечер беше Александар Маџовски.

Вториот ден 26 мај започна во 12:00 часот со промоција на книга за деца од Јулијана Величковска, на настанот присуствуваше и министерката за култура Бисера Костадинова – Стојчевска, додека после тоа во 17:00 часот имаше тркалезна маса Дебата за преводот на која зборуваа Петар Андоновски и Катица Гаровска од Македонија, Саша Пуљаревиќ од Словенија и Елена Алексиева од Бугарија, а модератор беше Владимир Јанковски.

Вечерта на 26 мај за своите дела зборуваа Арлинд Фаризи, Живко Гроздановски, Калина Малеска, Стефан Алијевиќ од Македонија и Елена Алексиева од Бугарија, а модератор на втората беше Ана Јовковска. На двата настани присуствуваше националниот координатор за култура Роберт Алаѓозовски.

 

Претходна вестВладин службеник испразнил брана за да го најде телефонот што му паднал додека правел селфи
Следна вестВештачка интелигенција открила антибиотик против смртоносна бактерија