Зибери: Полицијата ги пречекорила овластувањата во „Идризово“

Пречекорување на овластувањата на полицијата констатирал Народниот правобранител во извештајот за неодамнешните случувања во затворот „Идризово“ кога беа повредени полициски службеници и затвореници.

– Заврши процесот на обработка на видео записите и извештајот ќе го дадеме. За жал, има елементи на повреда на правата во смисла на пречекорување на овластувањата на припадниците на полиција, изјави денеска народниот правобранител Насер Зибери, одговарајќи на новинарско прашања по конференцијата „Надзорната улога на Народниот правобранител над безбедносниот сектор од аспект на заштита на правата на граѓаните“.

Прашан дали тоа е причината за настаната ситуација во затворот Идризово, Зибери рече дека не е сигурен дали тоа е единствената причина.

– Јас гледам од перспектива на заштита на правата на затворениците, како е дојдено, зошто е дојдено, дали е добро организирано, одговор треба да дадат тие, а ние веќе се обративме до надлежните служби да добиеме целосна слика за акцијата, рече Зибери.

Претресот во полуотвореното одделение во затворот „Идризово“ беше спроведен последниот викенд од октомври кога дел од затворениците пружиле отпор по што биле совладани од страна на полицијата. Во претресот беа пронајдени 63 мобилни телефони, 82 ножа, 4 шила, 71 полнач за телефони и дрога.

Претходна вестВо Македонија не се продаваат водата и газираните пијалаци од кои има труења во Хрватска
Следна вест Европската Комисија сепак најде и нешто за што ја пофали македонската влада