Апасиев: Македонска платформа за да запрат уценувањата на албанското малцинство при формирањето влада

„Левица“ нуди македонска платформа, со која конечно ќе биде запрено уценувањето од албанското малцинство при формирањето на идната влада. Тоа го порача партискиот лидер, Димитар Апасиев, на народниот собир што партијата „Левица“ го организираше во Охрид во рамки на својата предизборна кампања.

– На избор пред граѓаните се три платформи, на нив останува за која ќе се определат на престојните Парламентарни избори на 8 мај. Првата е веќе познатата „Тиранска“ платформа. Независно дали се нарекуваат Европски фронт или Вреди, тоа е иста необалистичка матрица која тежи кон разградување на државата. Втората е „Софиската“ платформа што ја поддржуваат македонските буржујски партии, одродената македонска елита – СДС и ДПМНЕ, од кои едните ја поддржуваат отворено, другите латентно. Нашите информации говорат дека во првите сто до 200 дена е договорено внесување на Бугарите во Уставот. И третата, тоа е платформата што ја застапува Левица, а тоа е македонска платформа во пет точки, со цел конечно да запре уценувањето при составувањето влада од албанското малцинство, рече Апасиев.

Како што посочи тој, тоа е изборот, тоа се трите платформи на кои ќе се кршат копјата на 8 мај.

– Влегуваме во фото-финиш на кампањата, очекуваме минумум да го удвоиме резултатот од првиот круг од претседателските избори. Поддржавме независна кандидатка, тоа беше горе-долу очекуван скор. Но сега, доаѓаат нашите главни избори, на 9 мај ќе славиме од осум до 12 пратеници, тоа се нашите реални очекувања, рече Апасиев.

Претходна вестПрвомајски протест на ССМ: Колку повеќе се обидуваат да ги уништат синдикатите ние се повеќе сме силни
Следна вестПрегазена и тешко повредена малолетничка на велоспиед во Прилеп