ДИК експресно ги отфрли сите приговори за изборите

Кај едни недостига потпис од овластен претставник, други не се поткрепени со докази. Со вакви образложенија, Државната изборна комисија денеска на седница ги отфрли сите 2.142 приговори поднесени од партиите за предвремените парламентарни избори.

Приговорите се однесуваа на постапката за гласање и за сумирање и утврдување на резултатите.

За 1.478 приговори од вкупно 1.982 поднесени од Левица, членовите на Комисијата утврдија дека тие немале потпис од овластениот претставник и немаат печат од подносителот на листата. За останатите приговори доставени од оваа политичка партија, ДИК оцени дека не се поткрепени со докази, а текстот во образложението е ист за сите нив.

Според ДИК, со докази не се поткрепени ниту приговорите што ги поднесоа Алијансата за Албанците и на Алтернатива, но и оние на ВМРО-ДПМНЕ.

Приговори беа поднесени и од страна на Демократи, СДУ, Интегра, МОРО Работничка партија, кои исто така беа отфрлени.

Подносителите имаат право одлуките на ДИК, да ги обжалат до Управниот суд.

Дел од политичките партии од ДИК бараа рачно пребројување на гласачките ливчиња, но и увид во неважечките

Претходна вестОд вечерва „Современа култура“ ве очекува во Галеријата во ГТЦ
Следна вестКазнети „диви тркачи“ во Скопје, одземени мотоцикли