Германија ја олеснува депортацијата на мигрантите

Германскиот кабинет во средата го одобри законодавството кое има за цел да ја олесни депортацијата на неуспешните баратели на азил. Германскиот кабинет го одобри законскиот предлог во средата, со цел да се насочи процесот на депортација на неуспешните баратели на азил. Канцеларот Олаф Шолц активно работи на решавање на проблемот со миграцијата во политичкиот пејзаж.

Овој предлог-закон, кој зависи од парламентарното одобрување за имплементација, опфаќа неколку клучни одредби. Имено, тој го продолжува максималниот период на притвор пред депортација од 10 дена на 28 дена и конкретно го забрзува депортирањето на лица поврзани со криминални организации.

Предложената легислатива дополнително им дава на властите овластување да вршат претреси на станови за дефинитивно да го утврдат идентитетот на поединецот и, во некои случаи, ја елиминира обврската да се обезбеди однапред известување за депортации.

Германија се бори со значителен прилив на бегалци и баратели на азил, влошени од војната во Украина и тековните миграциски предизвици. Над еден милион поединци побарале заштита во Германија како резултат на руската инвазија на Украина.

Според Информативната база на податоци за азил, минатата година 244.000 луѓе од други земји поднеле барање за азил во Германија, а проекциите се предвидуваа дека ќе бидат високи до 300.000 оваа година.

Одговорот на Германија на миграцијата е долгогодишен проблем во земјата, со 1,1 милион бегалци кои пристигнаа во 2015 година по бранот миграција по ескалацијата на конфликтите низ Блискиот Исток и Северна Африка.

Канцеларот Шолц ја изрази својата обновена посветеност за решавање на миграциските прашања, особено по регионалните избори на 8 октомври, каде што гласачите изразија незадоволство од неговата фракциска трипартиска коалиција.

Министерката за внатрешни работи Ненси Фезер првично ја најави оваа законска иницијатива пред две недели. Канцеларот Шолц, во неодамнешната изјава, ја нагласи неопходноста Германија да врши депортации во поголем обем, особено за мигрантите кои немаат легитимно право да останат во земјата.

„За да го заштитиме основното право на азил, мораме значително да ја ограничиме нерегуларната миграција“, коментира Фезер во средата. „Оние кои немаат право да останат мора да ја напуштат нашата нација.

Иако Германија депортирала околу 27% повеќе лица оваа година во споредба со претходната година, оваа нова легислатива ја покажува потребата на германската влада да преземе повеќе активности.

На мнозинството одбиени баратели на азил во Германија им е дозволено да престојуваат привремено поради различни причини, вклучително и медицински состојби, дете со статус на жителство или тешкотии во добивањето соодветна идентификација.

Сепак, депортациите може да наидат на пречки од повеќе причини, вклучително и оние кои се опфатени со законодавството, како и некооперативни ставови од матичните земји на мигрантите. Германија активно работи на воспоставување договори со различни нации за справување со овој предизвик, а истовремено ги промовира можностите за легална имиграција.

Потребата на Германија за побрзи барања за азил и депортации, исто така, доаѓа бидејќи 215.841 имаат или нерешени барања за азил или се во тек жалбена постапка против одлуките за нивните барања, од декември 2021 година. Со уште 186.640 одбиени баратели на азил кои живеат во Германија како т.н. или „толерирани лица“.

Владата на 16 октомври ја информираше Европската комисија за нејзината намера да ги продолжи првичните 10-дневни гранични проверки. Фазер планира да ги продолжи граничните проверки на границите на Германија со Полска, Чешка и Швајцарија за најмалку 20 дена.

Фезер, исто така, ги истакна своите намери да ги зголеми минималните и максималните казни за лицата вклучени во криумчарење мигранти и се надева дека Кабинетот може да ги одобри овие промени на почетокот на ноември.

Претходна вестПолицаец осуден на доживотен затвор, силувал повеќе од 100 деца
Следна вестЛевица: Граѓаните се жртви на самоволието на ЕВН, постојано се зголемува цената на струјата