Ги подготвиле листите за вакцинација, сега само уште вакцините да ги донесат

Вакцинирањето против опасниот корона вирус е во пол тек во цела Европа. Во Македонија пак, засега министерот за здравство Венко Филипче се пофали само со тоа дека веќе се подготвени листите на здравствени работници и хронично болни кои први ќе се вакцинираат. Сега само се чека кога вакцината ќе дојде.

Филипче информира дека се подготвени листите на здравствените работници и хронично болни кои први ќе се вакцинираат. Според утврдениот Национален план за имунизација на населението, вакцинацијата против КОВИД-19 ќе се спроведе во три фази. Во првата фаза, предвидено е да се вакцинираат здравствените работници, а предвидено е да се вакцинираат и следните приоритетни групи: постари возрасни лица со висок ризик да развијат болест, компликации и смрт исход, лица постари од 70 години.

Во втората фаза, предвидено е да се вакцинираат групите на постари возрасни лица со висок ризик да развијат болест, лица на возраст од 65 години и постари, а опфатени се и лицата на возраст од 20-65 години со коморбидитети. Здравствени работници со умерен ризик да стекнат и пренесат инфекција, вработени во витални институции за нормално функционирање на општеството, како и вработени во образовни институции вклучени во настава со физичко присуство и вработени во детски градинки.

Во третата фаза, опфатени за вакцинација се приоритетните групи: останати есенцијални работни места за нормално функционирање на општеството, останати вработени во образование (основно, средно и високо), социјалните групи со зголемен ризик од стекнување и пренесување на инфекција и здравите лица на возраст од 30-64 години.

Како што беше соопштено за спроведување на вакцинацијата ќе се користи постоечката здравствена инфраструктира и кадарот кој досега ја спроведува вакцинацијата.

Значи се е подготвено, само уште една ситница – властите да успеат да набават вакцини. На властите од земјите во регионот тоа им успеа одамна.

Претходна вестВо Србија вакцинирани се 438.000 лица
Следна вестВо Македонија потврдени три случаи на новиот вид коронавирус