Ќе се испрати дополнителен број лекари во ковид-центрите на интерните клиники

Во сите ковид-центри на Интерните клиники ќе бидат испратени дополнителен број лекари, договорено е на вчерашната средба на министерот за здравство Венко Филипче со директорите на Интерните клиники. На оваа средба се разговарало за третманот на болните, состојбата со капацитетите на ковид-центрите и ротациите со персонал.

На состанокот се разгледуваше состојбата за достапност на болничка терапија за ковид-пациентите кои се хоспитализирани. И покрај зголемената побарувачка на одреден број лекови, доставата на терапиите оди тековно и нема застој. За некои лекови кои се користат во болниците, потрошувачката е тројно зголемена во однос на истиот период лани, но потребните колични се испорачуваат и нема недостиг од лекови. Во моментов има доволно слободни места на Интерните клиники, се следи состојбата со бројот и приемот на пациенти и доколку се појави потреба, ќе се отворат дополнителни капацитети за згрижување ковид-пациенти, соопштија од Министерството за здравство.

Претходна вестПолицаец возел нерегистрирано возило со одјавени таблички
Следна вестПриведени три лица, двајца се малолетници, краделе од автомобили