Кралот Чарлс првпат се огласи откога беше објавено дека има рак

Кралот Чарлс Трети, кој боледува рак, нема да извршува одредени должности, кои во негово име ќе ги преземаат високи членови на британското кралско семејство, а некои ангажмани ќе се вршат на начин што ќе биде приспособен на неговата здравствена состојба. И покрај тоа што направи пауза од јавните обврски, тој даде јавна изјава упатена до Гренада по повод 50-тата година од независноста на земјата.

Кралот Чарлс првпат го објави ова откога беше објавено дека има рак.

Во текот на овие изминати пет децении со најдлабокa восхит гледав како ја изградивте вашата нација и го изградивте посебното место на Гренада во светот и како клучен член на нашето семејство на Комонвелтот.

Заедно ја изградивте Гренада како пример за демократија, човекови права и владеење на правото. Заедно се соочивте со најкритичните предизвици на климатските промени и губењето на биолошката разновидност нудејќи му на светот пример за лидерство, издржливост и иновација. Заедно им дадовте живот на зборовите од вашата национална химна: „Стремете се, градете, напредувајте!

Мојата сопруга и јас имаме посебни спомени од нашата посета на вашиот прекрасен остров на зачините пред пет години и топлото и трогателно добредојде што ни го приредивте.

Секогаш кога сум сретнал жители од Гренада каде и да било во светот, бев изненаден од вашата издржливост, силата на вашата заедница и вашата колективна решеност да направите позитивна разлика.

Можете да бидете најмногу горди на гренадскиот дух. Без разлика дали преку извонредниот придонес на уметниците, музичарите и авторите од Гренада или триумфите на вашите спортисти, кои постигнаа неверојатен успех.

Можам само да кажам колку ми е жал што не можам да бидам со вас за да ја одбележам оваа важна пресвртница. Моите мисли се со сите во Гренада, Каријаку и Петит Мартиник и со сите оние во дијаспората – еден народ, едно семејство, додека го славите сето она што сте го постигнале и сето она што го носи вашата иднина. Моето семејство ми се придружува во испраќањето срдечни честитки до сите вас“, се вели во пораката

Претходна вестАна Павловска-Данева избрана за уставен судија
Следна вестАмериканската компанија „Епл“ подготвува уред со флексибилен екран