Обвинителството влезе во ДИК, се истражува набавката на софтверот за изборните резултати

Обвинителството за организиран криминал и корупција денеска влезе во Државната изборна комисија со цел да ја одземе документацијата околу компјутерската фирма која ја изработи апликацијата за следење на резултатите на изборите.

Постапката за софтверот е отворена по допрен глас, а целта е дали се утврди дали било извршено кривично дело при спроведување на тендерот за софтверот.

Поради хакерски напад кој траеше неколку дена, ДИК не беше во можност електронски да ги соопшти резултатите од изборите.