Се враќаат заборавените сексуално преносливи болести, нагло зголемување на бројот на заболени од сифилис и гонореја во Англија

Податоците од локалните власти во Англија и Велс предупредуваат на загрижувачки пораст на бројот на случаи на гонореја и сифилис. Според извештајот на Здружението за локална самоуправа (LGA), бројот на регистрирани случаи на гонореја се зголемил за неверојатни 97% од 2017 година. Во исто време, потврдените случаи на сифилис се зголемени за 71%.

Во извештајот се претпоставува дека зголемувањето на бројот на потврдени случаи на сексуално преносливи болести може да биде резултат на зголемено тестирање, но и намалување на финансирањето за сексуално и репродуктивно здравје.

И покрај загрижувачките трендови, британското Министерство за здравство најавува доделување на повеќе од 3,5 милијарди фунти за локалните власти во Англија оваа година за финансирање на здравствените услуги. Исто така, се планира оваа сума да се зголеми во следните 3 години, што треба да овозможи зајакнување на капацитетите за превенција и лекување на полово преносливи болести.

Овие податоци укажуваат на потребата од сеопфатен пристап за превенција и третман на сексуално преносливи болести, како и на важноста од континуирано инвестирање во сексуалното и репродуктивното здравје со цел зачувување на здравјето на населението и намалување на трошоците на здравствениот систем.

Претходна вестБалтичките земји почнаа да градат бункери на границата со Русија
Следна вестЧетворица повредени во сообраќајна незгода меѓу две возила на патот Неготино-Кавадарци