Даштевски: Цензусот е исполнет, за претседател гласале 767.715 гласачи

Државната изборна комисија (ДИК) вечерва извести дека одѕивот на претседателските избори е 46,31 отсто, а на парламентарните 53,30 отсто. До 18.30 пристигнати се податоци за одѕивот на претседателските избори од 3186 избирачки места. Од вкупно запишани 1.657.939 гласачи на овие избирачки места гласале 767.715 гласачи односно 46,31 отсто.

-Сега можеме да се кажеме дека е исполнет цензусот, рече претседателот на ДИК, Александар Даштевски.

Најголем одѕив до 19 часот за претседателските избори има во Новаци со 72,76 отсто, а најмал одѕив во Липково со 7,35 отсто.

Споредено со првиот круг од претседателските избори во 2024 година има намалување од 3 отсто.

До 19 часот пристигнати се податоци за одѕив на гласачите за парламентарните избори од 3186 места. Од вкупно запишани 1.665.591 гласач на овие избирачки места гласале 887.767 гласачи односно 53,30 отсто. Најголем одѕив на парламентарните избори има во Новаци со 74,85 отсто, а најмал во Центар Жупа со 18, 62 отсто.

Споредено со парламентарните избори во 2020 година има зголемување на одѕивот од 7,43 отсто на овие избори.

Претходна вестКузеска: Изборите беа фер и демократски, ако некоја партија спроведувала бојкот, таа ќе си одговара
Следна вестПреброени половина од гласовите: Силјановска Давкова со двојна предност пред Пендаровски, ВМРО-ДПМНЕ со тројна пред СДСМ