Сè повеќе Европејци ги чуваат африканските џиновски полжави како домашни миленици, а тие можат да предизвикаат менингитис и други болести

Африканските џиновски полжави, долги до 20 сантиметри, се сè почести домашни миленици во европските домаќинства, но еден швајцарски универзитет предупредува дека тоа не е добра идеја. Овие животни би можеле да бидат опасни за луѓето, бидејќи можат да пренесат белодробни црви кои се отвораат во белите дробови на стаорците, што може да резултира со развој на менингитис кај луѓето, објави тим на научници од Универзитетот во Лозана во научното списание „Паразити и вектори“.

Тие додаваат дека приближно две третини од најмалку 36 познати патогени кај полжавите може да ги заразат луѓето.

Популарни видови во европските терариуми се африканскиот џиновски полжав (Lissachatina fulica) и азискиот агат полжав (Achatina achatina).

– Социјалните мрежи се полни со фотографии од горди сопственици кои ставаат полжави на кожата или дури и во устата, вели зоологот Клео Бертелсмајер од Институтот за екологија и еволуција на Факултетот за биологија и медицина во Лозана.

Бертелсмајер и нејзините колеги, откако анализирале бројни фотографии објавени на социјалните мрежи, откриле дека џиновските полжави се чуваат во домаќинствата како домашни миленици. Тие предупредуваат дека многу од нив не се свесни за ризикот на кој се изложуваат себеси и нивните деца кога, на пример, ќе ги стават на лице, вели коавторот на студијата Жером Жипе.

Истражувачите предупредуваат дека ако се зголеми трговијата со овие домашни миленици, „ќе има повеќе можности за воведување и ширење на штетни патогени на луѓето и другите животни“. Полжавите брзо се размножуваат. Меѓународната унија за зачувување на природата (ИУЦН) ги вклучи во листата на опасни инвазивни видови и ги стави во категоријата штетници.

Претходна вестНезаконски ловеле диви свињи, уапсени двајца мажи од Тетовско
Следна вестВо Кенија е планирано да се засадат 15 милјарди дрвја за десет години