Во Кенија е планирано да се засадат 15 милјарди дрвја за десет години

Кенијците добија посебен празник да засадат 100 милиони дрвја како дел од планот на владата да засади 15 милијарди садници за 10 години. – Празникот му овозможува на секој Кениец да преземе иницијатива, рече Соипан Туја, министер за животна средина.

Владата го охрабрува секој Кениец да засади најмалку две фиданки, што на крајот ќе доведе до исполнување на вкупно 100 милиони дрвја што се засадени. Околу 150 милиони садници се достапни во јавните расадници.

Владата ќе овозможи бесплатно подигање на садници во центрите на шумските агенции за оние кои ќе садат на одредени јавни површини. Властите исто така ги охрабруваат Кенијците да купат најмалку два садници за да засадат на сопствено земјиште.

Претседателот Вилијам Руто ќе учествува во садење дрвја на истокот од земјата, додека државните министри заминаа во други региони за да учествуваат во националната кампања заедно со претставниците на локалната власт.

Преку интернет апликацијата ќе може да се следи засадувањето дрвја.

Апликацијата Јаза Мити дава увид во бројот, видот и датумот кога се засадени садниците.

Апликацијата ќе им помогне на луѓето да ги засадат вистинските садници со усогласување на локацијата со вистинските видови, соопшти кениската влада.

Министерката Туја за локалните медиуми изјави дека досегашниот одзив е неверојатен и дека до недела веќе се засадени два милиони садници.

Таа додаде дека поради поплавите нема да се сади само во североисточниот регион.

Земјата моментално се бори со обилните дождови од Ел Нињо, во кои загинаа десетици луѓе, илјадници се раселени и беше оштетена инфраструктурата.

Кенијците во голема мера ја поддржуваат иницијативата за садење дрвја, но тие исто така укажуваат на предизвици.

Екологистот Тереза ​​Мутони изјави за Би-би-си дека иницијативата е многу добра, но дека садењето не е организирано на начин што ќе обезбеди сите да садат.

Владата беше критикувана поради неуспехот да ја спречи нелегалната сеча во јавните шуми, како и нејзината одлука неодамна да ја укине забраната за сеча. Министерот го бранеше потегот, велејќи дека се погодени само шумите наменети за комерцијални цели, околу пет проценти од вкупниот број.

Таа додаде дека тоа е неопходно за да се задоволи локалната побарувачка за дрва и да се отворат работни места.

Министерот рече и дека садењето ќе продолжи и по овој празник.

Се очекува до крајот на сезоната на дождови во декември да бидат засадени 500 милиони дрвја.

Претходна вестСè повеќе Европејци ги чуваат африканските џиновски полжави како домашни миленици, а тие можат да предизвикаат менингитис и други болести
Следна вестЈП „Водовод и канализација“: Водата за пиење во Скопје e безбедна