Спомен плочата од НОВ во центарот на Охрид ќе биде вратена во првобитната состојба, за сторителите изречени законски глоби

По наредба на инспекцијата при Министерство за култура, отстранетата спомен плоча од НОВ во центарот на Охрид ќе биде вратена во првобитната состојба, најави денеска министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска.

– Спомен плочата во Охрид ќе биде вратена во првобитната состојба, изречена е мерка наредба од страна на инспекцијата при Министерство за култура.
Инспекторите за култура извршија вонреден инспекциски надзор по повод отстранувањето на спомен-обележјето на осудени лица од фашистичкиот окупатор во 1941 година, при што се констатирани прекршоци и на сторителите им се изречени законски глоби, согласно одредбите од Законот за меморијалните споменици и спомен-обележјата.

Дополнително извршен е и инспекциски надзор во Општина Струга за поставувањето на спомен-плоча за основно училиште „Битолски конгрес“ во 1941 година и за градоначалникот, кој е надлежен за истата и е изречена законски утврдена глоба.
Заштитата на културното наследство мора да е приоритет на сите и грижата да биде заедничка, и на централно и на локално ниво. Апелирам на поголема совесност од секој поединец кон културните и историски споменици, во спротивно негрижата и дејствијата во насока на нивно уништување ќе бидат соодветно казнети, напиша на Фејсбук, Костадиновска Стојчевска.

Претходна вестТошковски го посети полицискиот службеник на кого пред неколку дена му изгоре семејната куќа
Следна вестСоветниците на ДПМНЕ ги интересираат само паушалите од 500 евра од седница, кажа Арсовска