Убаво, излегува нова книга, македонски лекар ја открива последната исповед на Тито

Излегува нова книга за Јосип Броз Тито. Оваа е посебна. По цели четири децении од смртта на југословенскиот претседател, авторот Зоран Спасов – Ѕов во романот „ТИТО, мојот претпоследен херој“ ги открива тајните на еден од најголемите светски лидери на 20-тиот век.

„Беше ветено да се молчи цели четириесет години – од смртта на Тито до мај 2020 година. Конечно, дојде време да се открие последната исповед на Тито раскажана, верувале или не, на еден млад човек од Македонија.

Лекарот Филип Ристовски на смртната постела на Тито слушна многу нешта што се криеја од јавноста и за кои беше забрането да се зборува, тајни што никој ги немаше чуено, закопани длабоко во душата на еден од најголемите државници на сите времиња”.

На преку двесте страници се раскажани приказни од кои се леди крвта, докази за мрачната страна на Тито, но и за неговата големина што ќе го надживее илјадници години. Ова е исповед за сите негови венчани и невенчани жени, за македонското прашање и седумте сценарија по кои ние никогаш не би сме имале држава, за неговата најголема љубов што ја закопал во својот двор, за егејското прашање, за тоа кој ја уништи идејата Македонија да излегува на Црно и Егејско Море, за религијата, за сите свои грешки и покајанија, за тоа како ги „превесла” Черчил и Сталин…

Ова е само вовед за новиот роман што поместува многу граници – историски, љубовни, воени, морални, маалски, одмазднички…

„ТИТО, мојот претпоследен херој” на Зоран Спасов-Sоф е во издание на „Арс ламина“ и можете да го најдете во книжарниците на „Литература.мк“

Средствата од авторските права и од продажбата на книгата ќе бидат наменети за СОС Детско село Македонија.

Претходна вест7.600 медицинари кои работат со ковид-пациенти ќе добијат за награда по 30.000 денари
Следна вестСДСМ со амандмани ќе реагира на предлог измените на Законот за државјанство