„Два месеца нема плата за вработените, а пред избори се примаат работници“ – „Национални шуми“ на протест

Се собраа пред Јавното претпријатие „Национални шуми“ триесет подружници со цел да го изразат незадоволството оти втор месец немаат добиено плата, ниту теренски додаток. Претседателот на Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање (СГИП) Иван Пешевски, од протестот рече дека вработените се на своите работни места и не ги извршуваат задачите оти се гневни и на менаџментот, и директорот, и на нивните раководители, и сите претставници од власта што земаат 80 отсто зголемени плати, а тие не дочекале да добијат втор месец плата.

-Апелираме да не си поигруваат со судбината на овие 1.800 вработени бидејќи ако можеа да вработуваат луѓе пред избори и да ги лажат, тогаш треба и да обезбедат плати, рече Пешевски појаснувајќи дека 355 работници биле примени на работа пред два месеца. Тој е дециден дека претпријатието нема потреба од сезонски работници, туку луѓето што веќе се таму треба да имаат 12 месеци плата и здравствено осигурување.

Претседателот на Синдикатот им порача на политичарите кога одат по градовите на митинзи, да ги прашуваат луѓето за нивните проблеми оти работникот веќе е згорчен од политика и оди на работа за плата и додатоци.

-Срамота е во 21 век да се молиме за плата, рече Пешевски, пренесува Макфакс.

Како што додаде, во „Национални шуми“ нема крадци, туку крадците се во дирекциите и во фотелјите. Крадците, вели Пешевски, не се ни сеча, ни дотур, ни сите оние шумари што земаат мизерни плати, изложени на надворешни влијанија и со висок процент на ризик.

Најави дека планираат да ги радикализираат протестите и пред Владата во следните денови, и на 1 Мај како Меѓународен ден на трудот.

Фото: Макфакс

Претходна вестАрсовска: Заканите на министерката за култура нема да поминат
Следна вестЈа нападнал поранешната партнерка и ѝ го украл накитот, ќе добие пријава