Едноставна процедура за добивање работна дозвола за единствениот пазар на „Отворен Балкан“

Стартува иницијативата за слободен пристап до пазарот на труд како дел од „Отворен Балкан“. Со ова се отвора можноста граѓаните да може да работат во Албанија или Србија со единствен број за идентификација, без какви било дополнителни процедури.

Корисникот треба да креира електронски идентитет на својот национален портал за е-управа, а потоа во неколку чекори да генерира свој ИД број на „Отворен Балкан“. Граѓаните на Србија, пак, својот ИД идентификациски број ќе може да почнат да го креираат од утре.

На корисникот веднаш ќе му биде доделен ИД број на „Отворен Балкан“, а на неговата е-маил адреса ќе добие и потврда т.е сертификат за доделениот ИД број во форма на електронски документ.

Заинтересираните граѓанин може да пристапат до електронскиот административен или управен портал на земјата на дестинација и да поднесе барање за слободен пристап до пазарот на трудот.

По проверка на апликацијата се донесува конечна одлука, а најдоцна во рок од 30 дена од датумот на поднесување на барањето. По добивањето на одобрението, заинтересираните граѓани од трите земји на „Отворен Балкан“ може да се вработат, под исти услови како и секој локален граѓанин на државата, до две години, а по истекот на овој рок може да го продолжи одобрението, кое воедно преставува и одобрение за престој и работа.

Претходна вестОбјавена потерница за Шеваљ Муареми и на уште 7 членови на Дуќанџик
Следна вестОд 7 март штрајк на вработените во „Национални шуми“