Home АКТУЕЛНО Отворање мобилен пункт во Свети Николе за земање брисеви за Ковид-19

Отворање мобилен пункт во Свети Николе за земање брисеви за Ковид-19

0
Отворање мобилен пункт во Свети Николе за земање брисеви за Ковид-19

Мобилен пункт за земање брисеви за тестирање за Ковид-19 денеска ќе биде отворен во Свети Николе.

Од Министерството за здравство соопштија дека Комисијата за заразни болести одговорила на барањето на Кризниот Штаб на Општина Свети Николе, да го направи подостапно земањето брисеви за граѓаните на оваа општина и соседната Општина Лозово. За таа намена, како што се посочува, ќе се користи надворешен објект во близина на подрачната единица во Свети Николе при Центарот за јавно здравје Велес. Објектот ќе има посебен влез и патека на движење целосно одвоени од другите пациенти.

Контролните прегледи ќе ги закажуваат докторите од ЦЈЗ Велес, а првичниот преглед ќе се закажува преку матичен лекар.

Главна цел на отворањето на мобилниот пункт е да се овозможи побрзо тестирање на лицата кои биле позитивни на Ковид-19, а кои веќе подолг период се во изолација поради неможноста да патуваат во другите градови. Со тоа ќе се намали и бројот на активните случаи во градот, информираат од Министерството.